Задавал ли си си някога въпроса: „Какво да правя, за да съм здрав?“ „Какво да ям, какво да пия, какво да тренирам?…“ „Как мога да бъда сигурен, че правя най-доброто за себе си и живея наистина здравословно?“

Едва ли има човек, който да не си е задавал тези въпроси.

И едва ли има човек, който да не е търсил информация за здавето и да не се е интересувал кое е най-доброто за него.

Има толкова много информация за здравето в днешно време. Всеки говори за това кое е здравословно и кое не. Можеш да получиш цялата информация за която някога си мечтал.

Има, обаче, един голям проблем, който произлиза от това. И той е, че в много случаи информацията е противоречива.

Един настоява, че трябва да ядеш месо, а друг твърди че вегетарианската диета е най-здравословна. Някои хора мислят, че млечните продукти са много здравословни, докато други твърдят, че са отровни. Някои се кълнат, че хомеопатията работи, а други имат научни доказателства, че тя е просто плацебо. Има много различни мнения за това колко вода трябва да се пие на ден, колко протеини са ни необходими, колко калории, какви и колко нутриенти ни трябват… Можеш да откриеш толкова много различни теории, че е много вероятно напълно да се объркаш.

Изглежда, че няма доказана система за здраве. Всички системи имат пропуски и недостатъци. Всички диети, упражнения и режими изглеждат непълни и обикновено работят за едни хора, а не вършат никаква работа за други.

Какво можем да направим? Възможно ли е изобщо да живеем здравословно?

Разбира се, че е възможно. Въпреки всичката налична информация, обаче, има едно нещо, което никой не ти казва. Едничкото нещо, което ще ти помогне да си здрав.

Преди да ти кажа какво е то, трябва да знаеш следното.

Всеки един от нас е уникален. Ти наистина си уникален. Никой друг на този свят няма същата комбинация от преживявания, знания, клетки, физиология, психология…. Ти си единственият, който притежава тази уникална комбинация. Защото всяко едно изживяване от детството ти до сега се отразява по някакъв начин в тялото ти, изгражда определени връзки и реакции в мозъка, който управлява цялата ти система. Всяка една емоция, мисъл, изживяване, реакция… всичко това изгражда една абслютно уникална комбинация от клетки, състояния, бактерии и енергии в твоето тяло.

Така че това, което е добро и здравословно за някой друг, не е задължително да е добро и здравословно за теб. Ти си различен от всеки друг човек на земята. Ти си абсолютно уникален.

Но има и още нещо. Освен, че си уникален, ти постоянно се променяш. Постоянно се случват промени в твоето тяло и в твоя ум. Всяка секунда хиляди клетки в твоето тяло умират или се раждат, или променят състоянието си по някакъв начин. Случват се огромно количество процеси. Ето защо във всеки един момент твоето тяло може да има различни нужди.

Чувствах се привлечена към различни философии и техники за здраве още от 12 годишна възраст. Когато бях на 14, започнах да практикувам йога, започнах да опитвам различни очистителни практики и знаех, че искам да бъда веган. Преди да стана веган, обаче, опитах различни видове диети и стигнах до веганството много постепенно. В прдължение на 17 години, ядях различни типове храни, премахвайки някои храни от диетата си и добавяйки други. Експериментирала съм доста през последните 20 години. Тъй като съм доста упорита и дори инатлива, не слушах съветите на хората около мен, а намирах точната информация за себе си, използвайки моята интуиция и вътрешен усет. Какво открих? Когато слушаш себе си и сигналите на тялото си, обикновено правиш точно това, което е най-добро за теб.

И ето кое е едничкото нещо, което може да ти помогне да си винаги здрав.

Това е твоята чувствителност.

Има само един проблем. В днешни дни е наистина трудно да слушаме себе си. До такава степен сме бомбардирани с информация, различни мнения и теории, стрес, толкова сме замърсени от различни смесици на храна, енергии и токсини, че сетивата ни са доста притъпени.

Всеки един от нас е уникален. Ти и само ти си единствения човек, който знае кое е най-доброто за теб. Няма лекар, терапевт, фитнес инструктур, йога инструктур или гуру, който да знае кое е най-доброто нещо за здравето ти по-добре от теб самия.

Единственото от което се нуждаеш, е да събудиш чувствителността си, да се научиш да слушаш себе си и да усещаш нуждите на тялото си. Чувствителността е един от най-важните ни инструменти и има практики, които могат да ти помогнат да се научиш да я използваш.

Бях естествено привлечена към здравословния начин на живот от ранните ми тийнейджъски години. Опитвала съм много неща, и знам каква сила дава чувството да си здрав, да харесваш себе си и да си пълен с енергия.

Чувствителността ще ти помогне да знаеш точно от какво имаш нужда във всеки различен момент.

Не само тялото ти, но също така и умът ти има различни нужди, и ако си съзнателен за тях, можеш да избереш да действаш по най-добрия за здравето ти начин.

Има различни меоди за повишаване на чувствителността. Един от тях са различните видове пречиствания.

Важно е да спреш или поне значително да намалиш вещества, които притъпяват чувствителността и влияят на нервната ти система, като цигари, алкохол, кафе и енергийни напитки.

Можеш да опиташ разделно хранене или дори да ядеш само един вид храна на ден. Така ще можеш по лесно да усетиш как ти влияе дадена храна.

Още по-лесно е да усетиш влиянието на храните, ако се въздържаш от дадена храна за 30 дена, и след това изядеш много от нея на 31вия ден.

Има други различни практики, които могат да ти помогнат да повишиш чувствителността си на физическо, емоционално, ментално и енергийно ниво.

Ако искаш да поговорим лично и да ти помогна да усетиш кой е най-добрия метод за теб, запиши се за един безплатен коучинг разговор тук и ще се радвам да ти бъда полезна. 🙂

Privacy Preference Center