Освен многото и разнообразни емоции, които се проявяват при отношенията ни с хората които обичаме, има и подсъзнателни влияния, за които не подозираме

Нуждата от любов и връзка с други хора е една от основните нужди на всеки един човек. Почти няма човек, който да може да оцелее, без близки хора и връзка с друи около себе си.

Започваме с връзката с родителите ни, братята и сестрите ни, приятелите ни, по-късно с половинката, децата ни, колегите.

Всички тези връзки са изключително важни и могат да ни влияят по начини, които дори не подозираме. Дълбоко в подсъзнанието ни отношенията ни с близките хора оставят своя отпечатък и дори могат да формират живота ни.

Клоуи Маданес е един от най-известните и най-добрите семейни терапевти в света. Повече от 30 години се занмава с психотерапия и коучинг, и е написала седем книги, станали бест селъри. Тя, заедно с Тони Робинс, е моя учителка по коучинг и системата за стратегически интервенции.

Клоуи разказва за своя клиентка – да я наречем Мери. Мери била търговски агент и работата й била свързана с много пътувания. Не била семейна и нямала деца. В един момент започнала да има панически атаки от шофиране по магистрала.

Състоянието й се влошило до такава степен, че не можела да върши работата си и приходите й били застрашени. Отчаяна, Мери се обърнала към Клоуи за помощ. Известно време Клоуи разпитвала Мери за всичко в живота й, за връзките й с близките хора и приятелите й и какво може да й причинява стрес. Мери, обаче, упорито твърдяла, че всичко е наред, че отношенията с близките й са съвсем нормални, че обича работата си и всичко би трябвало да е наред.

Но паническите атаки продължавали. Клоуи настояла да гвори с майката на Мери. След известно съпротивление от страна на Мери, в крайна сметка се свързали с майка й по телефона, по време на една от сесиите.

Клоуи говорила с майката на Мери и тя й разказала, че Мери била много близка със сестра си, която имала две деца. Мери обожавала племенницте си, много обичала често да ги вижда и да си играе с тях, а пък и нямала собствени деца. Но Мери и сестра й се скарали заради някакъв финансов въпрос. Никоя от двете не искала да отстъпи, и в крайна сметка двете спряли да си говорят и да се виждат. По този начин Мери не можела да вижда и племенниците си.

Оказало се, че паническите атаки на Мери са започнали малко след тази случка. Клоуи посъветвала Мери да отстъпи в спора и да се сдобри със сестра си, независимо дали се смята за права или не. Казала й, че щастието е по-важно от това да бъдем прави.

Мери я послушала, обадила се на сестра си и се сдобрили. Малко след това паническите атаки престанали.

Ето колко важни могат да бъдат връзките в живота ни. А не можеш да си представиш колко често изобщо не осъзнаваме, че това е причината за проблемите ни. Психолозите имат документирани хиляди подобни случаи.

Privacy Preference Center