Как да направим благодарността естествена част от същността ни, вместо задължение

Благодарност
След статията за 3-минутната медитация, реших да споделя с вас и моята идея за благодарността.

Няма начин да не сте чували колко полезна е благодарността. Толкова много хора говорят за това, че по едно време дори ми беше писнало да го чувам – „бъди благодарен“, „прави си списък с 5 неща, за които си благодарен всеки ден“, „направи си списък със 100 неща, за които си благодарен“…

Да, благодарността е прекрасно нещо, защото ни настройва на по-високи честоти. Тя е първата стъпка към едно по-високо състояние на съзнанието, в което можем всичко. Но в никакъв случай не трябва да се превръща в задължение. Аз хич не обичам задълженията, затова бързо ми омръзваше да пиша списъци или да знам че „трябва“ да си направя благодарностите.

Целта на всичко това, обаче, е благодарността да се превърне в навик и начин на живот. Да стигнем до момента, в който няма да ни е нужно да правим списъци или изобщо да мислим специално за това. Благодарността трябва да идва естествено, да бъде част от същността ни.

БлагодарностА как идва естествено? Ами ако просто се сетим да спрем за миг и да се огледаме, няма как да не ни залее благодарност. Например, пътувайки нанякъде или докато вървя имам навика да поглеждам небето, дърветата и сградите наоколо. И моментално съм благодарна за красотата, която виждам. Както си работя, по някое време спирам за няколко секунди и се сещам – сега правя това, то ще допринесе за определени неща и ще е полезно на някого, на топло и уютно съм, имам толкова много прекрасни неща наоколо и съм заобиколена от невероятно хора, от които непрекъснато се уча. Дори не е нужно да го формулирам с думи. То е моментално усещане на топлина и блаженство… и моментална благодарност. Във всеки един момент, в който просто притихна за миг и се огледам, или си дам няколко секунди за да се обърна навътре и да усетя себе си, аз изпитвам благодарност.

Благодарността определено помага за постигане на състояние на щастие, изпълняване на желания и цялостно благоденствие.

Опитът ми, обаче, показва, че е много по-ефективно, когато правим нещо за кратък период от време, но по-често през деня, отколкото ако го правим само един път на ден за по-дълго. Същото е като да ядем 5-6 пъти на ден по малко, вмест 3 пъти, но да се натъпчем. 🙂 Много по-добре е да да отделим по 1 минута за благодарност, 10 пъти на ден, отколкото да отделим 10 минути сутринта, за да направим списък с благодарности, и после да забравим за това, чак до следващата сутрин.

И така, идеята е много простичка. Колкото е възможно по-често през деня, да се спираме за не повече от енда минута и да се сещаме за 5 неща, за които сме благодарни. Просто да изредим нещата, които ни хрумнат на момента, без да се замисляме твърде много. Ако не се замисляме, със сигурност можем да изредим 5 неща за по-малко от минута. Засечете си и ще видите. 🙂

  • Може да бъдат съвсем дребнички неща, като хубавото кафе тази сутрин, целувката на любимия за добро утро, това че някой ни се е усмихнал или че лесно сме намерили място за паркиране.
  • Може да бъдат и глобални неща, като това че е нов ден, че слънцето грее, че небето е синьо, че света е толкова карсив или че имаме постоянен достъп до чиста питейна вода.
  • Може да бъдат материални неща, като това че имаме компютър, интернет, кола, която да ни помага лесно да се придвижваме, апартамент, в който да се чувстваме уютно и да имаме свое пространство и т.н.
  • Може да бъдат свързани с връзките ни с околните, като прекрасните отношения с интимния ни партньор, това че имаме добри приятели, колеги, че срещаме усмихнати хора, че има с кого да споделяме и че имаме близки, които ни подкрепят.
  • А може да бъдат и за собствените ни качества – че сме честни, позитивни, усмихнати, работливи, издържливи и всички други хубави неща, които ни хрумнат.

Важното е да не мислим много дълго за какво точно да благодарим, а просто да изредим първите 5 неща, които ни хрумнат, дори и да ни звучат глупаво. Никой друг няма да разбере за тях, така че може да са всякакви неща. 🙂

Благодарност

Ако съзнтелно се спираме за по минутка поне 10 пъти в различни моменти от деня, и изреждаме 5 неща за които сме благодарни в момента, без да се замисляме, скоро ще си създадем навик. А ако имаме навик да сме благодарни, то благодарността ще ни идва естествено и без никакво усилие във всякакви ситуации. Благодарността просто е част от същността ни, от центъра ни, и ние сме едно с нея.

Когато това се случи, няма да имаме вече нужда да сме благодарни. Просто защото това ще е естественото ни състояние и постоянно ще сме такива, без да се налага да мислим за какво точно сме благодарни. То е просто усещане, без нужда от думи.

Аз например съм благодарна, дори когато имам някакъв проблем, защото знам, че този проблем ми е необходим за да науча нещо и да се развивам. Благодарна съм, когато някой ме нарани, защото знам, че това отразява мен самата и ще ми помогне да трансфиормирам нещо вътре в мен и да израстна. Благодарна съм за нещата, които не ми харесват, защото така откривам нещата които ми харесват и знам точно какво искам.

Благодарна съм и на всички вас, които четете статиите ми и ме подкрепяте!

Пожелавам едни прекрасни празници на всички, изпълнени с много любов, топлина и разбира се благодарност. 🙂

Благодарност

Privacy Preference Center