Една от най-големите тайни на енергията

Енергичен Колко често имаш порив да направиш нещо, но се сдържаш? Колко често подтискаш това, което ти се иска?

Подскача ти се, ама си на улицата и не става. Танцува ти се, но си в офиса. Абсурд, ще те гледат като луд. Рисува ти се, ама баш сега нямаш бял лист и моливи. Искаш да кажеш нещо, но не е „политически коректно“. Иска ти се да поканиш някого на среща, ама по-дбре не, че вероятно ще ти откаже. Ходи ти се до тоалетната, но се стискаш, защото си на път. Е, това последното може би е добре. 🙂 И все пак, ще помолиш ли шофьора да спре или ще си стискаш?

Колко пъти на ден подтискаш някое желание? Колко пъти се отказваш от нещо в последния момент?

Знаеш ли, че има една част от теб, която е като дете – иска да играе и да се наслаждава на живота. Това е твоето вътрешно дете. То е изворът на енергията ти. Винги когато искаш нещо, твоето вътрешно дете заделя енергия за него. Когато се откажеш от това нещо в последния момент, енергията ти отива на вятъра, губи се. А детенцето в теб се чувства излъгано.

Колкото повече лъжеш твоето вътрешно дете, толкова повече то се затваря и се страхува да изразява желанията си. Толкова по-малко енергия можеш да отделиш за нещата, които искаш.

Всички неща от рода на: „От утре започвам да ходя на фитнес редовно.“, „От понеделник започвам диета.“, „Започвам да се храня здравословно, ама от следващото ядене.“, „Другото лято ще ходя повече на планина.“, „Трябва да излизам по-често с приятели.“, „Другата седмица спирам цигарите“, „Другия месец ще си купя колело“ и т.н. Всички тези неосъществени неща, постоянно ти отнемат енергия.

Ако пък нямаш такива желания, това може да значи две неща. Или се отдаваш на страстта си, правиш точно това, което ти се иска във всеки един момент и живееш живота на мечтите си, или вече толкова дълго си лъгал вътрешното си дете, че то напълно се е затворило и се е отказало да се проявява и да иска каквото и да е.

Как се чувства твоето детенце сега? Попитай го.

Ако се е затворило, извини му се за лъжите. Бъди мил и го помоли да ти помогне да започнеш отново да желаеш истински, да усетиш страстта си.

Енергичен живот Ако искаш да освободиш енергия, помисли за всички тези неосъществени неща, които някога си планирал и все си мислиш, че един ден ще ги направиш. Вземи решение – наистина ли искаш да ги направиш или не. Ако не, просто си кажи: „Това няма да го правя, няма повече да го планирам и толкоз. Приключено е.“ Декларирай пред себе си, че засега затваряш това желание, тъй като не ти върши работа в момента. Ако в бъдеще отново ти се прииска да го направиш, ще имаш свободата да го планираш. Когато приключиш с всички тези неща, които си мислел, че искаш, но всъщност не искаш, това ще освободи доста енергия, за тези неща, които наистина искаш.

А тези неща, които решиш че наистина искаш – планирай точна дата и час за тях и ги направи. Без извинения, без отлагане и без притеснение какво ще си помислят другите. Другите ще те харесват, когато си себе си. Това просто винаги е така.

Отдавай се по-често на спонтанните си желния. Основната причина да ги подтискаме е отново мнението на другите. Но какво ще си помислят другите, когато си останал без енергия, изглеждаш постоянно уморен и съсухрен, нямаш желание за нищо и само можеш да се оплакваш? Не мислиш ли, че ще е по-добре в очите на другите да те мислят за луд и щур, но пък здрав, енергичен, забавен и истински?

Замисли се колко ирония има в правилата, които спазваме. За да бъдеш себе си, трябва да си луд. За да правиш наистина това, което искаш, трябва да рискуваш да си различен и неприет, да ти сложат етикет ненормален. В повечето случаи обаче, точно тези ненормалните всички ги харесват и обичат най-много, точно те са душата на комапнията, точно те са тези с разчупеното мислене, които сякаш супер лесно постигат успех във всички области.

Е, достатчно луд ли си, за да бъдеш себе си? Ами действай.

Privacy Preference Center