Баланс
Какво е живота? Лутаме се между спомени, убеждения, надежди за бъдещето, задължения, желания…. Проявяваме в различна степен любов и омраза, тъга и веселие, здраве и болест, вълнение и спокойствие, увереност и съмнения и т.н. Всичко изглежда двойнствено и като че ли все се налага да избираме страна, да реагираме по някакъв начин. От нас се очаква да сме ангажирани, да имаме мнение по всички въпроси, да сме информирани. В същото време сме заляти от информация и външни мнения, които ни се набиват на очи. А ние все търсим и търсим – най-правилната гледна точка, най-подходящия момент, най-добрия партньор, най-хубавото място за живеене, най-доброто училище за децата ни…. Съобразяваме се с хиляди неща, претегляме, преценяваме. И в крайна сметка забравяме най-важното. Какво е живота? Защо сме тук? Какво всъщност търсим толкова упорито?

Това, което търсим ли търсим, а все ни убягва. Какво е то? Ето тайната. Търсим баланса, търсим хармонията, защото хармонията е единственото устойчиво състояние във Вселената. Когато се увличаме по крайности или се вкопчваме в нещо, ние създаваме дисбаланс. Тогава равновесните сили на Вселената се опитвт да възстановят хармонията. Когато не разбираме това, ние си мислим, че върху нас незаслужено се сипят нещастия.

БалансКакво можем да направим, за да постигнем баланс?

 • На първо място да изследваме себе си, да опознаем себе си и да разберем как работи нашето тяло, ум, интуиция.
 • След това да приемем себе си, да приемем емоциите си такива, каквито са, да се научим да поемаме ролята на страничен наблюдател, постоянно да повишаваме осъзнатостта си.
 • Да разберем че всяко нещо е проявление на едно и също – основата която изгражда света е една и всичко което възприемаме зависи единствено от нашето състояние в момента.
 • Да разберем, че не е нужно да изпадаме в крайности, за да усетим проявлението на различните аспекти на света, балансът включва всичко – както тъмните, така и светлите неща, но фино проявени, без прекаляване и показност.
 • Трябва да знаем какво искаме, просто трябва да решим, да направим избор сред хилядите възможности.
 • Когато знаем какво искаме, ще можем да определим какво не ни достига като качества, за да го имаме, и обратно – от какво имаме излишък.
 • Когато знаем какви качества искаме да развием, можем да се информираме за техните различни проявления и да изберем метод, по който да започнем да ги развиваме.
 • И накрая трябва да действаме – всеки ден по едно малко действие може да ни доведе до целта много по-бързо, отколкото ако седим и чакаме деня, в който ще имаме възможност и време да направим нещо голямо.

Ето няколко примера:

 • Това, което е извън зоната ни на комфорт е абсолютно същото с това, което е вече комфортно за нас. Ние просто го приемаме по различен начин. В момента, в който направим нещо различно, което преди ни е притеснявало, то вече не ни изглежда толкова страшно.
 • Кое е опасно и кое е безопасно зависи от нашето собствено убеждение. Карането на спортен мотор с 200 км/ч за един може да е ужасяващо, а за друг върховно удоволствие. Ако искате, например, да изкачите някой висок връх, но ви е страх, че няма да се справите, какви качества трябва да придобиете, за да сте сигурни, че ще се справите? А какви качества ви трябват за да се престрашите да опитате, въпреки, че не сте сигурни?
 • Кое е красиво и кое е грозно? За всеки е различно, нали? Къде е вашата граница? Какво я определя? Какво ви е необходимо, за да се чувствате добре на място, което смятате за грозно?
 • Времето – в някои моменти една минута ви се струва като цяла вечност, а в други все едно лети. Изследвайте себе си и разберете кои са нещата които забавят или забързват времето ви.

Баланс

Всички говорят за баланс – баланс между работа и личен живот, балансирано хранене и т.н. Но къде е този баланс? Къде се крие, къде все ни бяга? Ето тайната – той е вътре в нас, и то не в ума! Схващате ли? Умът винаги се колебае, той никога не е напълно сигурен. Но сърцето винаги знае. То винаги си е балансирано и кротко и търпеливо чака ума така да се обърка и оплете в собствените си теории, че да няма друг избор, освен да го послуша. 🙂

Privacy Preference Center